Mitä uuden yrittäjän pitää olla 2020-luvulla?

Mitä uuden yrittäjän pitää olla 2020-luvulla?

Digitalisaation myötä yrittämisen ja työntekemisen kenttä on kokenut valtavan muutoksen ja tuo muutos vain kiihtyy kiihtymistään. Millaisista muutoksista oikein on kysymys ja kuinka niiden vauhdissa voi pysyä mukana? Katse yrittäjyyteen osoittaa, ettei muutos ole tunkeutunut aivan kaikkialle. Yrittäjyydessä vuonna 2020 on jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua.

Jotain uutta

Tämän päivän yrittäjyyden keskeisin vaatimus on kyky mukautua ja omaksua nopeasti uutta. En arvannut kaksi vuotta sitten, että sivutoimiseksi yrittäjäksi lähteminen tarkoitti myös verkkokaupan ylläpitämistä, palvelumuotoilun kehittämistä, videotuotantojen projektijohtamista ja näihin kaikkiin liittyvien asioiden ymmärtämistä.

”Kaikki nuoret eivät ole somessa”

Kyky mukautua merkitsee ymmärrystä siitä, ettei oletuksiin voi koskaan jämähtää, eikä mitään ei voi ottaa itsestäänselvyytenä. Olettaminen on kallista, jos se syrjäyttää syvemmän perehtymisen ja tutkimuksen asiaan. Esimerkiksi oletus, että kaikki nuoret olisivat somessa, voi johtaa siihen, ettei tärkeää osaa yleisöstä tule huomioineeksi. Talouselämä kirjoitti hiljattain uutisen juuri nuorten digitaitojen suurista eroista.Turhan aikainen olettama voi myös viedä liiketoiminnalta paljon arvokkaita resursseja. Itse syyllistyin alussa pelkän oman kokemukseni pohjalta tehtyihin oletuksiin. Myöhemmin jouduin nöyrästi tunnustamaan olevani väärässä ja rakentamaan pohjan uudelleen.

Ilmapiirin positiivinen muutos 

Facebook ja muut yhteisölliset palvelut sekä aktiivisempi keskustelu ja osallistuminen erilaisiin yrittäjyyttä kannustaviin tapahtumiin on luonut uudenlaisen ympäristön unelmien toteuttamiselle. Olen saanut kaikkiin aloittamiini ja opiskelemiini aloihin apua taitavilta ammattilaisilta ja yrittämisessä jo menestyneiltä ihmisiltä kysyessäni heiltä rohkeasti apua. Vastaavasti olen haalinut ympärilleni ihmisiä, joilla on sama innostus ja halu oppia uutta mihin itse uskon.

”Data on ilmaista, mutta tieto kallista”

Nykyisin on saatavilla ääretön määrä dataa ilmaiseksi. Se, jolla on kyky erottaa datavyörystä olennainen ja hyödyntää sitä omaan toimintaansa, on menestyjä.

Jos jokin minua nykyisin harmittaa ihan pirusti on se, etten ole koskaan nuorempana ollut kiinnostunut koodaamisesta. Koodaamisen vähäinenkin osaaminen olisi vienyt minua entistä nopeammin eteenpäin työssäni ja yrittäjyydessä. Yrittäjänä minun on osattava puhua samaa kieltä verkkoprojektien kehittämisessä näiden asiantuntijoiden kanssa.

Johtamistaidot korostuvat verkoston johtamisessa

Tämän päivän johtaminen on verkostojohtamista. Ilman Facebookin, Whatsappin, Slackin tai Skypen kaltaisia sovelluksia vetämäni tiimit eivät pyörisi. Sovellusten avulla eri tiimiläiset pystyvät viestimään ja viemään start-uppejamme eteenpäin ilman päivittäisiä palavereja tai kohtaamisia. Kaikki saavat samat pääviestit ketterästi ja tiedostavat merkityksensä yrityksen kokonaisuudessa. Aika mieletöntä – ottaen huomioon, että tekijät eivät ole kertaakaan tavanneet kaikki toisiansa, vaikka tekevät saman asian kanssa töitä.

Ylhäältä alas suuntautunut hierarkkinen johtamiskulttuuri on murentunut. Samalla stabiilit työajat ja- paikat ovat kadottaneet merkityksensä. Työtä tehdään nykyisin eri työnantajille, yhteisöllisesti ja itselleen yhtä aikaa. Pomona en saa olla mustasukkainen siitä, että osaavilla henkilöillä on useita intohimon kohteita, joissa he haluavat olla mukana.

Startupissani koodari tekee muutoksia keskellä yötä, markkinoinnista vastaava päivittää somea aamupäivästä ja minä ohjeistan ja vastaan kysymyksiin varsinaisen työpäivänä jälkeen. Sivustojen kehittämistä ja siihen liittyviä keskusteluja käymme Slackissa, harjoittelijoiden kanssa keskustelu pidetään Facebookin ryhmissä ja markkinoinnin ja viestinnän kanssa käytämme Whatsappia. Vaatii sopeutumista siirtyä yhdestä viestimestä monikanavaiseen verkostojohtamiseen.

IMG_9214

Jotain lainattua

”Good artist copy great artist steal”

Kun aloin rakentamaan markkinapaikkaa verkkoon, useampi saman tien kulkenut mentorini muistutti minua siitä, että älä tee timanttista koodia heti alussa vaan lähde etsimään jo toimivia palveluita maailmalta, kopioi heiltä parhaat palat ja muotoile ne sinulle sopivaksi. Verkossa hyvät toimintamallit on jo pitkälti kertaalleen tehty. Paras toimintatapa on pitkälti hioutunut, virheet jo kertaalleen huomioitu ja korjattu.

Paraskin idea tarvitsee enemmän kuin yhden osaajan. Jos kyse on palvelusta verkossa, tarvitset ainakin starttiin Web-analyytikon, palvelumuotoilijan ja koodarin. Tämän jälkeen tiimin dynamiikka vaihtelee niin tehtävittäin myynnin, markkinoinnin, sivuston kehittämisen sekä business-mallin rakentamisen osalta. Jos olisin alussa tiennyt kuinka montaa ammattilaista tarvitaan tämänkaltaisten palvelupaikkojen synnyttämiseen olisin luultavasti tipahtanut tuolilta.

Apua pitää osata kysyä, koska pelkkä puolen tunnin sparraus on monessa tilanteessa riittänyt ratkaisemaan suurelta tuntuneen ongelman ja näin pienikin tiimi voi onnistua kun se on joustava moneen suuntaan. Osaamista kannattaa myös osittain vuokrata tai lainata jos oma osaaminen ei siihen taivu.

”Kun tekee hyvää saa hyvää”

Lainaaminen on aina yhteistyötä, se perustuu luottamukseen ja siihen, että tietää toisen toimivan myös samoilla arvoilla. Olen kiitollinen siitä, että minua ja tiimiäni on autettu monessa mäessä. Meitä menestyneemmät yritykset ovat antaneet kuvauksiin vaatteitaan, tarjonneet kyytiä messuille, nostaneet meitä esille omissa kanavissaan ja tarjonneet mahdollisuutta näkyvyydelle painetussa lehdessä. Voisi kuvitella, että menestyneet yritykset auttaisivat mielellään pientä kasvavaa yritystä sen ensiaskelissa. Näin ei kuitenkaan usein ole.  Suomalaisuudessa on vielä syvässä kateellisuus toisen menestystä kohtaan.  Minua harmittaa aina, jos minua pidempään alalla toimineet kokeneet yrittäjät käyttävät energiansa mielummin lannistaakseen uusia nuoria yrittäjiä kuin tarjoaisivat heille avuliaasti kättään. He jos jotkut tietävät sen miten vaikeaa tyhjästä aloittaminen  on. Esimerkiksi en ymmärrä tarkoitusta sanoa julkisessa videoblogissa, että apurahan saaneet yrittäjät eivät ole yrittäjiä. Ajat ovat muuttuneet, siksi polutkin.   

Jotain vanhaa

”Digiajan menestyjä on ihmisläheinen, myyntihenkinen ja luo nahkansa usein”

Myyntityö on yrittäjän tärkeimpiä taitoja. Digi ei ole korvannut myyjää yrityksessä, päinvastoin – myyntityötä tulee nykyään osata jokaisen. Yksikään digiratkaisu tai innovaatio ei ole menestynyt ilman etukäteen tehtyä jalkautustyötä ja siitä syntynyttä positiivista word of mouthia. Myyntityön tärkeys vain korostuu verkossa.

Myyjän parhaat ominaisuudet ovat innostuneisuus, empaattisuus, luotettavuus, tilannetaju, ihmisläheisyys sekä nopea kyky luoda verkostoja. Myyjällä ja yrittäjällä on molemmilla oltava tervettä itseluottamusta, riskinsietokykyä ja periksiantamattomuutta.  Niitä ei voi kopioida eikä varastaa, ne tulevat kokemuksesta, ajan kanssa. Ominaisuuksia tarvitaan entistä enemmän ja korostuneemmin kasvottomassa digiajassa. Kyky kuunnella asiakasta, ottaa vastaan palautetta ja oppia virheistä on taito, johon aika ei ole kajonnut. Kun kilpailu on rajatonta, korostuvat hyvät tavat. Pienet teot, kuten aikataulussa pysyminen ja nopea reagointi asiakkaille ovat asioita, jotka ovat vieläkin relevantteja luotaessa kestäviä asiakas- ja ihmissuhteita.

Jotain vastoin odotuksia

Ylivoimaisesti  tärkeintä yrittämisen kannalta on tuntea itsensä, löytää oma juttu ja ponnistella ahkerasti oman intohimon eteen. Kannustan uusia yrittäjiä aloittamaan ensin pienessä mittakaavassa!  Itse aloitin 16-vuotiaana myymällä omia taulujani ystävilleni ja tuttujen tutuille. Minulla ei ollut tuolloin mitään kokemusta siitä, kuinka myydä oikein, mutta löysin oman tapani toimia. Face to face kohtaamisissa ja verkossa myymisessä kerrytin kokemusta ja pieniä onnistumisia.  Kerran lähdin väärään suuntaan junalla ja ajattelin, etten hukkaa tunteja istumalla paikoillani: kuljin junan päästä päähän, istuin samanikäisen nuoren viereen ja aloitin keskustelun.. Tienasin junamatkallani triplasti junalippuni takaisin, kun uskalsin heittäytyä ja rikkoa perinteistä kaavaa. Siitä lähtien kuljin festareilla ja matkoillani pari vuotta julistekäärö kainalossa. En todellakaan ollut se taitavin tai persoonallisin töissäni, mutta kova tekemisen halu ajoi eteenpäin. Hyödynsin IRC-galleriaa vuonna 2007 ja sain kerättyä ympärilleni yleisöä omaa ensimmäistä ryhmää seuraamaan. Se, mitä opin jo silloin myynnistä ja sen ajan somesta  on vienyt minut pidemmälle kuin mikään oppikirja.

Joskus toimimalla vastoin odotuksia voi löytää sen oman tavan toimia. Kun Nike antoi kokonaisen mainosvideobudjetin suositun youtube tähden Casey Naistatin käyttöön, hän kieltäytyi tekemästä  perinteistä mainosvideota. Sen sijaan hän käytti rahat matkustamiseen ja teki videon omalla tavallaan.  Tällä hetkelläkin Make it count-video on Naistatin katsotuinpia videoita. Samaan haluan pyrkiä  joka päivä! Ilman aktiivista ravistelua ja odotusten rikkomista uusi, vanha ja lainattu eivät koskaan vaihtaisi paikkojaan.

Kehitä ainakin näitä taitoja, jos haluat pysyä ketteränä:

 1. Kannustamalla ja auttamalla muita luot luottamusta ympärillesi.
 2. Kasvata paksu nahka, jottet ottaisi kaikkia kipeitä kommentteja itseesi. Opi ottamaan vastaan hyvää, rakentavaa kritiikkiä.
 3. Opiskele koodaamista, hanki ainakin perusymmärrystä aiheesta.
 4. Tunnusta heikkoutesi ja vahvuutesi, ainoastaan siten osaat löytää tiimiisi oikeat henkilöt. Muista, että fiksu johtaja ottaa tiimiin häntä viisaampia tekijöitä.
 5. Riko vapaasti arjen normeja. Uskalla tehdä asioita vastoin odotuksia. Vaikka uudet ideat eivät heti ottaisi tuulta alleen, saat arvokasta kokemusta.

 

Kuva: Nikita Tikka ja meikki ja hiukset: Studio Susu

Laura
info@laurapaananen.com
2 Comments
 • Riitta-Liisa Kanniainen
  Posted at 18:39h, 26 huhtikuun Vastaa

  Kyllä vain. Rohkeasti eteenpäin.

  • Laura
   Posted at 12:03h, 28 huhtikuun Vastaa

   Kiitos Riitta-Liisa! Juurikin rohkeudella eteenpäin 🙂

Post A Comment