Haasta käsityksesi luovuudesta – olet luovempi kuin luuletkaan

Haasta käsityksesi luovuudesta – olet luovempi kuin luuletkaan

Minua on aina pidetty luovana ihmisenä. Minulla on aina ollut koti luovissa harrastuksissa, erityisesti maalauksen ja piirtämisen parissa. Sittemmin olen  toiminut luovissa ammateissa kuvataiteilijasta valokuvaajaan ja korusuunnittelijaan. Vanhempani ovat puolestaan tarjonneet minulle luovan kasvuympäristön – kiitos erityisesti kuvataiteilijaäitini, joka on aina vaalinut luovuuden voimaa. Olen nopea oppimaan uutta ja innostun herkästi uusista asioista.

Jos luovuuteni purkaisi osiin, löytäisi sen ytimestä kuitenkin jotain yllättävää – nimittäin laiskuuden! Peruslaiskana ihmisenä jouduin usein nuorena tilanteiseen,  jossa ratkaisut oli keksittävä nopeasti ja luovasti, sillä perinteiselle tavalle toimia ei ollut enää aikaa.  Olen luova, koska olen oppinut luovaksi.

Luovuus on suhteellisen joustava tapa katsoa maailmaa.

Luovuus ei ole myyttinen synnyinlahja. Se ei ole stabiili ominaisuus tai persoonallisuuteen lukittu piirre, vaan suhteellisen joustava tapa katsoa maailmaa – luovuus on siis taito, jota itse voi myös harjoittaa. Sanoisin pikemminkin, että on enemmän ihmisiä, jotka kadottavat luovuuden, kuin syntyvät sen kanssa. ”Jokainen lapsi on taiteilija, ongelmana on vaan pysyä taiteilija aikuistuessa.” sanoi Picassokin.

No kuinka luovuutta sitten voi harjoittaa?

Ensinnäkin on muistettava, että luovuus on kaksiteräinen miekka. Sen ydin on herkkyydessä – siitä se kumpuaa, mutta siihen se myös helposti sammuu. Tehokkuuden maksimointiin tähtäävä maailma ei ole luovuudelle aina otollinen, sillä  on erittäin vaikea olla luova kustannustehokkaasti. Luovuus vie enemmän aikaa kuin saman vanhan uusintaminen. Siksi luovuus tarvitsee aikaa, tilaa ja lepoa.

Luovuus vie enemmän aikaa kuin saman vanhan uusintaminen.

Toisaalta luovuus tarvitsee rinnalleen koko joukon muita taitoja. Luova ihminen innostuu helposti kaikesta mahdollisesta. Olen itse halunnut tehdä kaikkea: olen koonnut tiimin lyhytelokuvaan (joka on tulevaisuudessa tarkoitus toteuttaa), opiskellut korumuotoilua, suorittanut purjehduksen alkeet ja unelmoinut omasta galleriasta. Luovuus tarvitsee ympärilleen sinnikkyyttä ja  kyvykkyyttä vetää rajoja.

IMG_9215

Luovuutta  pitää koko ajan kehittää, sillä kerran opeteltu luova taito ei tuo kuin hetkellisesti hyötyä.  Luovuuden kehittäminen on haaste ajassamme, jossa kaikki on jo valmista, ja jolloin mitään harvemmin tarvitsee kehitellä itse.  Toisaalta on sanottu, että luovuus ja uudet ideat kumpuavat tylsyydestä. Tylsyyteen kannattaa hakeutua ja sitä kannattaa uteliaana tutkiskella.

Mitä luovuus sitten pohjimmiltaan on ja millainen paikka sillä on yrittäjyydessä?

Steve Jobs on sanonut, että luovuus on olemassa olevien asioiden yhdistämistä – luovuus on kykyä nähdä samat asiat uudessa järjestyksessä. Luovuus on yritysmaailmassa suuri kilpailuvaltti, koska sitä ei voida monistaa tai kopioida. Siksi se on myös oman yrittäjyyteni yksi tärkeimmistä voimavaroista. Myynnissä ja markkinoinnissa luovuus korostuu, kun tekeminen pitää myydä tarinoina eikä pelkkinä tuotteina.  Luovuus on yrittämisen tavoin riskinottoa. Taloudellisen riskinoton sijaan luova henkilö laittaa itsensä peliin uudella ajatuksellaan, ratkaisullaan tai ilmaisumuodollaan.

Luovuus on yrittämisen tavoin riskinottoa.

Toisaalta yrittäjänä luovuus on arjen luovuutta ja neuvokkuutta. Kun aloitin pienyrittäjänä, minulla ei ollut rahaa kaikkiin yritykseni hankintoihin. Niinpä harjoitin pitkään taitovaihtokauppaa, jolla pystyin kehittämään itseäni tai tiimiäni ja tarjota osaamistani toiselle. Tällä tavoin olen muun muassa opetellut kuvaamista, korujen tekemistä, myymistä tai verkkosivujen tekemistä. Luovuus on rohkeutta heittäytyä asioihin, joita ei osaa. Itse esimerkiksi päädyin valokuvaamaan  lapsia ilman aikaisempaa kokemusta lasten kuvaamisesta. Otin keikan vastaan ja lähdin sen jälkeen aktiivisesti oppimaan aiheesta lisää. Opiskelin ensimmäisen keikan jälkeen lapsikuvausta CreativeLive-verkkopalvelusta ja Youtubesta.

Luovuutta on myös kyky pystyä tekemään töitä ajasta ja paikasta riippumatta. Luovat ihmiset tekevät töitä itseohjautuneesti illalla tai yöllä tai osittain lomalla. Minulle ei tuota haasteita tehdä töitä eri ympäristöissä tai eri välineillä kun on totuttu. Jos minun pitää yhtäkkiä kirjoittaa blogitekstini runko, teen sen vaikka nenäliinalle, jos sillä hetkellä muuta ei ole käsillä.

Luovuuden esteitä voi poistaa sisäistämällä ajatuksen, ettei luovuutta ei voi tehdä väärin. Se, että kuvaamataidon opettaja ei ymmärtänyt ajatustasi, ei tarkoita, ettet olisi luova. Sinnikkyydellä voit paikata myöhemmin sen, mitä muut aliarvioivat. Haastavampaa on saada luovuuslukko auki – sisäinen lapsi ulos kaapista. Kun väärän ja oikean jähmeät rajat puretaan, on mahdollista löytää jotain uutta. Liioittele, leikittele ja käytä huumoria apunasi. Ajattele kuin lapsi: kysy ja kyseenalaista itsestäänselvyyksiä. Aloita vaikka pohtimalla sitä, kuinka linnut pysyisivät ilmassa ilman siipiä.

Kun väärän ja oikean jähmeät rajat puretaan, on mahdollista löytää jotain uutta.

Vaikka luovuudella on tärkeä rooli aikamme työelämässä, kohtaa se paljon myös aliarvioimista ja vähättelyä. Eniten tämä on nähtävissä kenties aloilla, jotka ovat läpeensä luovia ja ilman selkeää kaupallista arvoa – toisin sanoen taidealoilla. Vähätteleviä kommentteja kantautuu yhä korviini jopa esimerkiksi valokuvauksesta, vaikkei se suinkaan ole vailla taloudellista arvoa: Eivätkö kaikki osaa valokuvata, kun kamerat on kaikilla? Eihän tuo edes ole oikeaa työtä, jos se on noin kivaa. Ethän sinä tuosta paljon korvausta tarvitse, kun se sinulta sujuu noin ketterästi. Vähättely kumpuaa kenties myös siitä, ettei luovassa tekemisessä nähdä työn kokonaista määrää. Luovan työn lopputulos on vain päätepiste sille pitkälle prosessille, joka on joskus alkanut ideoinnista ja jatkanut matkaa erilaisten ratkaisujen kokeilemisesta toiseen.

Minulle luovien alojen puolustaminen on ammattiylpeyskysymys. Haluaisin, että jokainen luova tekijä arvostaisi työtään ja vaatisi arvostusta myös muilta. Luova työ on kovaa työtä, siinä missä mikä tahansa muukin työ.

Miten voin kehittää luovuutta yrittäjänä?

  • Omaa luovuutta kannattaa kehittää antamalla itselle aikaa olla luova (kiire, stressi ja pakko syövät sitä pois)
  • Tankkaa energiaa liikkumalla ja syömällä oikein,  positiivinen ajattelu ja hyvinvointi auttaa
  • Toisten luovuutta kannattaa myös tukea, kannusta älä lannista.
  • Älä pelkää epäonnistumista. Jos epäonnistut, olet vahvempi kuin eilen
  • Älä vain suunnittele ja jää ajatusten tasolle – muista myös tehdä! Teot opettavat valtavasti, niin onnistuessaan kuin epäonnistuessaan.
  • Me kaikki olemme erilaisia, älä pelkää tehdä asioita toisin.
  • Ole läsnä ja kuuntele. Opi uutta lapsilta, tutki heidän tapaa ajatella ja kysyä maailmalta.

 

Kuva: Nikita Tikka ja meikki ja hiukset: Studio Susu

Laura
info@laurapaananen.com
No Comments

Post A Comment