Yrittäjä – onhan suhteesi designiin kunnossa?

Yrittäjä – onhan suhteesi designiin kunnossa?

Kun puhutaan designista, ovat panokset kovat ja rima korkealla. Suomalaisille  tulee designista mieleen ainakin Eero Aarnio, Alvar Aalto, Maija Isola, Yki Nummi, Anu Pentik ja Ristomatti Ratia. Näiden nimien äärellä koko sanan design käyttöä tulee arasteltua.

Toisaalta usein törmää ilmiöön, jossa design-sanaa käytetään varsin huolimattomasti ja laveasti. Tällöin design liitetään tuotteisiin tai palveluihin, joissa muotoiluun ei ole selvästi panostettu ollenkaan. Suomessa muotoilu saakin usein tuotekehityksessä keskimääräistä vähemmän huomiota ratkaisukeskeisen näkökulman hallitessa.

Mistä sitten oikeastaan puhumme, kun puhumme designistä? Mitä näiden kahden ääripään välimaastosta löytyy? Miksi yrittäjän kannattaa ylipäätään asiaa pohtia?

Design on muotoilua. Design on tuotteen muodon ja käytettävyyden yhteinen suunnitelma. Design on muotokieltä, joka puhuu tuotteensa olemuksesta, tyylistä, käytettävyydestä ja arvomaailmasta.

Usein design yhdistetään vain näkyviin tuotteisiin, kuten vaikkapa upeisiin lasiesineisiin, huonekaluihin tai tekstiileihin. Design on kuitenkin paljon muutakin, kuin nämä useimmiten kalliit kulutushyödykkeet. Muotoilua on kaikkialla, jopa paikoissa, tiloissa ja pinnoissa, jota ei aivan ensiksi kutsuisi designiksi. Designia löytyy vaikkapa palohälyttimistä, oven kahvoista, erilaisista pintamateriaaleista, lentokoneen hattuhyllystä, äänieristyksestä tai vaikkapa Naavan upeista viherseinistä.

Vaikka designia on kaikkialla, se ei ole silti mitä vain. Hyvä design ei synny vahingossa tai hetkessä, vaan vaatii ajattelua ja ongelmanratkaisukykyä. Hyvä design kiinnittää huomion, sen kehittelyyn on käytetty aikaa ja sen taustalla on aina tarina. Laadukas muotoilu merkitsee esteettisten arvojen lisäksi hyvää ja helppoa käyttökokemusta.

Designiin kannattaa panostaa ennen kaikkea siksi, että laadukas design tuo yrittäjälle merkittävää kilpailuetua. Samalla alalla olevat tuotteet tai palvelut saattavat näyttää samalta, tuntua samalta ja olla hinnoiteltu samalla tavalla. Kuluttaja saattaa kuitenkin tehdä ratkaisevan ostopäätöksen intuition avulla ja juuri intuitioon muotoilun kieli osallistuu. Laadukas muotoilu on ainutlaatuista ja erottuu muista.  Designiin tiivistyy usein myös yrityksen arvomaailma – muotoilussa tehtyjä valintoja tutkimalla voi nähdä, kuinka yritys suhtautuu vaikkapa kestävään kehitykseen.

Yrittäjän kannattaa miettiä ja työstää omaa suhdettaan designiin. Toisaalta siksi, ettei designin todellista merkitystä ja arvoa tulisi ohittaneeksi omassa tuotteessaan – ettei omaa tuotetta hallitse pelkkä käytännöllisyys esteettisen arvon kustannuksella. Toisaalta suhde designiin kannattaa pitää helposti lähestyttävänä, sillä muotoilun merkitys koskettaa omaa tuotetta, halusi tai ei.  Design on arvokasta ja merkityksellistä silloinkin, kun se ei niitä valtavaa mainetta.

En itsekään tunnista välttämättä designereita tai kaikkia tunnettuja tuotteita, eikä niin ole tarkoitus. Mutta tunnistan usein sen, mikä on kaunista ja visuaalisesti mielenkiintoista – ja  silloin tunnistan sen, missä design on onnistunut.

Vinkit yrittäjälle:

  1. Uskalla kysyä apua: Jos muotoilu ei ole itsellesi tuttua, anna ammattilaiselle mahdollisuus. Onnistunut muotoilua saattaa olla puuttuva palanen sinun tuotteesi menestykselle.
  2. Designin ei tarvitse olla kallista tai pelkästään luksustuotteiden etuna. Panosta designiin myös muissa tuotteissa: Oatly teki kauramaidosta supersuositun tuotteen sen oivaltavan visuaalisuuden kautta, vaikka tuotteena on kuitenkin vain vanha tuttu maitopurkki.
  3. Ei ole oikotietä onneen, kokeile, opi ja erehdy. Toista niin monta kertaa, että muotoiltava tuote on viimeisen päällä hiottu.
  4. Inspiroidu vapaasti muiden ideoista, mutta muista, että tarinan on oltava aina sinun.  Päälleliimattu ratkaisu ei koskaan vie pitkälle.
  5. Jos olet solmussa ajatustesi kanssa, heitä ideat vähäksi aikaa muutamille tuttavillesi ja kuuntele palaute.

 

Kuvat: Nikita Tikka ja meikki sekä hiukset: Studio Susu

Laura
info@laurapaananen.com
No Comments

Post A Comment