Yksin(äinen) yrittäjä?

Yksin(äinen) yrittäjä?

Luin Kari Hotakaisen kirjan Tuntematon Kimi Räikkönen, kuten niin moni muukin suomalainen. Mieleeni kirjasta jäi eritysesti se, kuinka Räikkösen kuvailtiin nauttivan omasta tilastaan ja siitä, että hän saa istua formula-autossaan yksin. “I know what I am doing, so leave me alone”. – Kimi Räikkönen

Kimin yksinäisyys on kuitenkin mielenkiintoinen paradoksi, sillä varikolla toimii sekunnin murto-osan tarkkuudella tiimi, joka pitää huolen, että kuski pääsee mahdollisemman nopeasti takaisin ajamaan. Tiimissä ajamisen sujumista varmistaa joukko erilaisia mekaanikkoja ja huoltomiehiä, puhumattakaan siitä, mikä rooli lääkärillä, vaimolla, perheellä ja valmentajalla Kimin työlle on.

Mietin omaa yksityis- ja pienyrittäjäni varikkoa. Yrittäjän arki saattaa olla ajoittain hyvinkin yksinäistä. Yksin- ja  pienyrittäjältä puuttuu usein niin sanottujen normaalien työyhteisöjen tuomat valmiit yhteisöt ja niiden tuomat näkökulmat omaan tekemiseen. Yksityisyrittäjä on vastuussa omien yhteisöjen rakentamisesta itse, mikä vie paljon aikaa.  Kuitenkin juuri tästä samasta syystä, rakentumalla rauhassa ja ajan kanssa, ovat nuo kumppanuudet ja yhteisöt usein merkitykseltään syviä ja kestävät aikaa. Ajan kanssa, pikkuhiljaa kasvaen olen onnekseni löytänyt oman ydintiimini. Sieltä löytyvät yhtiökumppanini, mentorini ja yrittäjä-ystäväni.

Yhtiökumppani. Yhtiökumppanin löytämistä pidetään yhtä haastavana kuin puolison löytämistä. Olen löytänyt oikean yhtiökumppanini, sillä hän jakaa työstä saman vision kanssani ja pystyy täydentämään työntekoa sillä osaamisella ja taidoilla, jotka itseltäni puuttuu. Yhtiökumppanin on pysyttävä rinnallasi jakamassa hyvät ja huonot hetkenne. Yhtiökumppani voi olla samalla ystäväsi, mutta yhtiökumppanuus muuttaa usein ystävyyssuhdetta. Hyvien ystävien kanssa aloitettu yritys saattaa vaikuttaa ystävyyteen niin, ettei vapaa-ajalla nähdä enää niin paljon.

Mentorini. Mentori on henkilö, joka jakaa ammatillista tukeaan ja osaamista kanssasi luottamuksellisesti, usein omien työprojektienne ulkopuolella. Kuin isoveli tai – sisko, tai ammatillinen terapeutti, mentorini on kokenut asiantuntija, joka valaa minuun uskoa ja tukee ammatillisen kasvuni henkistä puolta. Suhteen läheisyydestä ja herkkyydestä huolimatta – tai juuri siksi – suhdetta mentoriin kannattaa kuitenkin vaalia pitämällä mentoriin sopiva määrä etäisyyttä. Parhaimmat ideat kukoistavat, silloin kun suhde saa hengittää.

Kukaan ei ymmärrä yrittäjää yhtä hyvin kuin toinen yrittäjä. Suhde yrittäjä-ystäviini kantaa kaikkien työhuoneiden ja -päivien ulkopuolelle.Yrittäjä-ystäväni tuovat minulle vertaistukea, suhteellisuudentajua, kritiikkiä ja mitä parhaimpia neuvoja aivan kaikissa tilanteissa.

Kimi on siis oikeassa yksinäisessä autossaan. Yksin tekemisellä ei ole välttämättä mitään tekemistä yksinäisyyden kanssa, oikeastaan päinvastoin. Yksin tekeminen ja omassa tilassa viihtyminen saattavat usein jopa paljastaa ihmissuhteidesi todellisen mielekkyyden, syvyyden ja merkityksellisyyden, vaikka niitä määrällisesti olisikin vain vähän. Kun ympäriltäsi löytyvät juuri oikeat, samat arvot kanssasi jakavat ihmiset, voit luottaa verkostoosi ja keskittyä omaan tekemiseesi.

Yrittäjä, kun katsot tiimiäsi silmiin, voitko sanoa heille:  

I know what you are doing, so I can leave you alone.  

Laura
info@laurapaananen.com
No Comments

Post A Comment