Sivutoiminen yrittäminen vaatii rajua rohkeutta

Sivutoiminen yrittäminen vaatii rajua rohkeutta

Ennen kokopäiväyrittäjäksi ryhtymistä, toimin viisi vuotta sivutoimisena yrittäjänä. Työskentelin ja painin aivan samantyyppisten asioiden kanssa kuin muutkin yrittäjät  – ainoa ero oli se, että rakensin kolmea yritystä vapaa-ajallani.

Vuonna 2015 perustin hopea- ja kultakoruja valmistavan designbrändiyhteisön Luv North:hin. Yritys toimii täysin uudella, yhteisölähtöisellä tavalla. Suunnittelen koruja niin itse, että otan mukaan suunnittelemaan uusia suomalaisia talentteja eri aloilta. Uuden suunnittelijan ei ole pakko ponnistaa itse muotoilun puolelta, vaan hän voi olla myös muun alan ammattilainen. Näiden lahjakkuuksien lisäksi etualalla ovat tarinat tuotteiden takana.

Vaikka tarinat ja tuotteet voivat vaihdella suunnittelijan mukaan, ovat tuotteet silti kaikki ajattomia, helposti lähestyttäviä ja laadukkaita.

Välillä voi mennä metsään etsiessään omaa polkua. Kevytyrittäjyyden nousuhumalassa syntyi Bigture.

Näin tapahtui minulle vuonna 2016, kun perustin Start-upin. Ajatus Bigturesta syntyi huomatessani, että asiakkaiden on vaikea löytää omiin tarpeisiinsa sopivaa valokuvaajaa helposti. Työelämä on muuttunut jatkuvasti suuntaan, jossa freelancer-osaajia tarvitaan joustavasti. Luovien alojen osaajien tavoitettavuus saattaa kuitenkin olla haasteellista. Bigture kokosi osaavat valokuvaajat yhteen – samasta paikasta löytyy heidän profiilinsa, aikataulunsa, hinnat ja asiakkaan valintaa helpottavat kuvauskategoriat.

Vuonna 2018 siirryin henkilökuvauksesta enemmän yrityskuvauksen puolelle. Piggy Creative syntyi vastauksena digitalisaation aikaansaamiin muutoksiin. Tänä päivänä meillä kaikilla on sähköinen persoona, halusi sitä tai ei. Nimelläsi saattaa löytyä ratsastustuloksia, työpaikan henkilökortti tai vaikka koirasi kenneltiedot. Mutta miten omaa sähköistä brändiä voi sitten itse muokata? Piggy Creativen kautta halusin auttaa eri alojen ammattilaisia luomaan itselleen yhtenäisen äänen ja toimivan visuaalisen ilmeen heidän omien tarpeiden mukaan. Käytännössä yrityksessä työstetään verkkosivujen auditointia, somekanavien yhtenäistämistä, oman äänen kuuluviin saamista ja yhtenäisempää henkilö- ja yritysilmettä.

Parhaimmillani johdin kolmea pientä yritystä yhtä aikaa – tulin tienhaaraan, jossa tehtävänä oli vaikea valinta.

Kaikki yrityksistäni limittyivät ja lomittuivat toisiinsa niin tiiviisti, että aina ei ole niin suurta merkitystä sillä, mihin toinen loppui ja mistä toinen alkoi. Yritykseni vuorovaikuttivat keskenään niin paljon, että erojen sijaan korostuu yhtenäisyys. Koen, että vain ja ainoastaan rajun rohkealla ”kohti tuntematonta ja sen yli” -asenteella olen saavuttanut nykyisen osaamiseni.

Olin kuitenkin jatkuvasti tietoinen siitä, että jossain vaiheessa minun oli tehtävä valinta ja jatkettava eteenpäin vain yhden yrityksen kanssa. Rohkein, mutta samalla haastavin poluistani oli markkinapaikka Bigture. Sattui kamalasti, kun poistin palvelun verkosta. Tähän syynä olivat osaamattomuuteni palvelun keskeisimmissä toiminnoissa. Jatkuva sivun kehittäminen ja mukauttaminen vaativat koodaamista, palveludesignia ja ennen kaikkea rahaa.

Kolme yhtä vahvaa sisar-yritystä opettivat minulle, että ei voi luoda menestystarinaa, ellen suuntaa energiaa yhteen.

Portfolio-yrittäjyys mahdollisti myös arvokasta tuntemusta eri liiketoimintamalleista. Hyppäsin syvään päätyyn kolmesti. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta tuotelähtöisestä design-brändistä, luovien alojen freelancereiden markkinapaikasta tai yksityishenkilöiden ja yritysten valmentajana henkilöbrändien ja visuaalisten ilmeiden rakentamisesta.

Markkinapaikka Bigturen kautta ymmärrys brändin rakentamisesta sekä sisältöjen markkinoinnista oli jatkuvasti läsnä. Luv North on opettanut pitkäjänteisen työn merkityksen niin tarinan voimasta että brändilähettiläiden sitouttamisesta brändin viestin jalkauttamisessa.

Lista on käytännössä loputon, kun synergiaa käytetään läpi projektien.

Minulta on kysytty useita kertoja, miksi hajautin tekemiseni niin moneen paikkaan – että saisin enemmän aikaan panostamalla kunnolla yhteen. Tämä on varmasti totta. Jos olisin panostanut pelkästään ensimmäiseen yritykseeni Luv North:iin, olisin sen kanssa varmasti jo pidemmällä.

Toisaalta olen halunnut ja voinut antaa kaikille yrityksilleni aikaa kasvaa ja lopulta löytää se selkein johtotähti. Sivutoimisena yrittäjänä minulla ei ollut kiirettä menestykseen. Samalla kaikki yritykseni ovat tuoneet minulle valtavasti oivalluksia. Ne virhearviot, jotka on yhdessä yrityksessä tehty, on voitu ehkäistä toisen yrityksen kanssa. Lisäksi olen paljon rohkeampi kuin aikaisemmin, enkä kolmen yrityksen kanssa enää arastele uusien asioiden kokeilemista. Eniten olen varmasti oppinut tiiminvetämisestä ja johtamistaidoista.

Nyt päiväni täyttävät kaksi tasavahvaa yritystäni. Olen kuitenkin tietoinen siitä, että jossain vaiheessa minun on tehtävä valinta ja jatkettava eteenpäin vain yhden yrityksen kanssa.

Kirjoittaja on helsinkiläistynyt itäsuomalainen, jonka käsissä pysyy niin vasara että kamera. Toiminut luovan työn parissa valokuvaajana, kuvataiteilijana että korumuotoilijana.

Laura
info@laurapaananen.com
No Comments

Post A Comment