Muotoilun uudet aallot – Top 10 vastuullista suomalaista design-brändiä

Muotoilun uudet aallot – Top 10 vastuullista suomalaista design-brändiä

Suomalainen design elää uutta kukoistusta. Siitä kertovat esimerkkinä Finnish Design Shop -verkkokaupan menestys ja Minna Parikan tarina muodin huipulle. Uskon vahvasti, että design ei kuulu vain salonkiin tai juhliin, vaan jokaiseen päivää, jokaiseen hetkeen – ja ennen kaikkea jokaiselle.

Mihin sitten itse kiinnitän huomiota suunnittelijana? Painotan nykyisin muotoilussa huomiota kolmeen asiaan; laatuun, vastuullisuuteen, kotimaisuuteen.

Vaadin laatua. Halusin suunnitella koruja, joita voi käyttää hyvällä omallatunnolla. Kaikki Luv North -korut suunnitellaan, valmistetaan ja pakataan Suomessa.

Tunnen tuotteen tarinan. Tiedän mistä jokainen koruni tulee, koska korumme valmistuvat käsityönä sekä Helsingin Vallilassa, että Savon sydämessä Suonenjoella, oman isäni kanssa. 

Panostan vastuullisuuteen. Varmistamme korujen tuotantoprosessin läpinäkyvyyden tuotteiden materiaaleista tuotantoketjun kaikkiin vaiheisiin. Tiedämme kaikkien tuotteidemme materiaalien alkuperät jo korujen suunnitteluvaiheessa ja tunnemme hyvin kaikki yhteistyökumppanimme. 

En aluksi ajatellut, että olen rakentamassa erityisen vastuullista brändiä, mutta nyt voin sanoa, että olemme sitä”. Laura Paananen, Luv North -perustaja

Sen lisäksi, brändillä tulisi olla omaleimaisuutta, joka eroittaa sen muista brändeistä. Koen, että Luv North:illa se on yhteisöllisyys. Ensimmäiset yhteistyö-mallistot suunniteltiin Maryam Razavin kanssa vuonna 2019 ja myös tulevaisuudessa haluan tuoda korujen kautta esille kiinnostavia suunnittelijoita. Vuorovaikutteisuus ja yhteisöllisyys merkitsee myös sitä, että brändin keskiössä ovat suunnittelijoiden lisäksi asiakkaat ja brändiä seuraava yhteisö: osallistamme seuraajat somekanavissa esimerkiksi tulevien mallistojen suunnitteluun ja tuotekehittelyyn ja markkinoimme koruja suositun brändilähettiläs-ohjelman kautta. Toisaalta haluan, että asiakaspalvelu olisi mahdollisimman helposti lähestyttävää ja siksi asiakaspalvelua voi lähestyä perinteisen sähköpostin lisäksi myös Facebookin ja Instagramin yksityisviesteillä. 

Lopuksi, asia johon kiinnitän suunnittelijana valtavasti huomiota on tarina. Suomalaisilla design-klassikoilla on niin syvät juuret, etten osaa kuvitella tuotteita ilman niitä. Aalto-malja tai Lokki-valaisin ovat saaneet inspiraationsa suomalaisesta luonnosta.

Haen inspiraatiota koruihimme ennen kaikkea luonnosta – läheltä ja kaukaa. Luv Northin juuret löytyvät syvältä Savosta, metsien ja järvien keskeltä. Toisaalta meitä inspiroi Lapin kansallismaisema, toisaalta urbaani ja merellinen Helsinki. Luonnonsuojelu ja kestävän kehityksen periaatteet ovat meille tärkeitä ja haluamme niiden olevan keskeisessä roolissa kaikessa tekemisessämme. Huomioimme nämä periaatteet esimerkiksi kaikissa raaka-ainevalinnoissamme ja pyrimme löytämään korujemme materiaalien tuottajat mahdollisimman läheltä ja mahdollisimman vastuullisesti tuotettuna. Vastuullisuudessa haluan tulla paremmaksi kuluttajana ja yrittäjänä joka päivä.

Muotoilijan suomalaiset ja vastuulliset design-suosikit:

*tuotekuvat ovat brändien omilta verkkosivuilta; Luv North, Myssyfarmi, Alpa, R/H, Vimma, Kuula + Jylhä, Uhana, Aarni, Lovia, Halla Halla.
  1. The Sun, Gold -kaulakoru, 185 €, Luv North
  2. Stylisti Muffi -pipo, 79 €, Myssyfarmi
  3. Mellow-Neule, 209,90 €, Alpa
  4. Magic Sweater -paita, 135 €, R/H
  5. Be Kind Take Care -sukat, 13,50 €, Vimma
  6. Pocket Backpack Lavender Blue -selkäreppu, 429 €, Kuula + Jylhä
  7. Sincare Dress, Summer wind champagne -mekko, 349 €, Uhana
  8. Fulton, Tervaleppä -aurinkolasit, 109,90 €, Aarni
  9. Kaiho-laukku, 420 €, Lovia
  10. Riri one piece -zulu uimapuku, 90 €, Halla Halla

Kirjoittaja on helsinkiläistynyt itäsuomalainen, jonka käsissä pysyy niin vasara että kamera. Toiminut luovan työn parissa valokuvaajana, kuvataiteilijana että korumuotoilijana.

Laura
info@laurapaananen.com
No Comments

Post A Comment