Näistä olet valmis luopumaan, kun päätät yrittää

Näistä olet valmis luopumaan, kun päätät yrittää

Uuden yrityksen perustaminen muistuttaa hieman uutta, alussa olevaa parisuhdetta. Yhtäkkiä elämää leimaa täydellinen omistautuminen ja heittäytyminen, toisaalta myös muulta maailmalta eristäytyminen, epävarmuus ja menetyksen pelko.

Ryhdyin sivutoimiseksi yrittäjäksi syksyllä 2015. Aikaisempaa kokemusta yrittäjyydestä sen varsinaisessa merkityksessä minulla ei ollut. Olin tehnyt kuvataidetta ja valokuvausta omaksi iloksi ja ystävilleni.  Kun harrastukseni kuitenkin syveni entisestään, päätin ottaa tärkeän askeleen ja virallistaa suhteemme y-tunnuksella.

Vaikka yrityksen perustaminen on ollut voimaannuttavaa, on jatkuva uuden äärellä oleminen myös väsyttävää. Minut on yllättänyt se, kuinka monesta asiasta olen joutunut luopumaan – osasta hetkellisesti, osasta kokonaan.

Minut yllätti se, kuinka monesta asiasta olen joutunut luopumaan.

Ensimmäinen asia, josta olen joutunut luopumaan on raha. Olen joutunut vähentämään matkustelua ja harkitsemaan tarkkaan heräteostoksiani. Yrittäminen – jossa kaikki maksaa – on muuttanut suhteeni rahaan täysin. Haastavinta on ollut se, että on varauduttava sijoittamaan osan säästöistä ja tuloista toimintaan, joka ei aluksi tuota juuri mitään. Yllättäviä kustannuksia tulee aina. Kiinteät ja muuttuvat kulut olisi hyvä tietää nopeasti, sillä muuten sokaistuu panostamaan aivan vääriin asioihin. Minä löysin itseni panostamassa yritykseni tarroihin ja käyntikortteihin tilanteessa, jossa yritykseltä puuttui vielä tavaramerkki ja yrityksen virallinen nimi.

Ylimääräiselle vapaa-ajalle voi jättää hyvästit. Yhtäkkiä käytössäni ei ole enää rauhallisia, pitkiä aamuja viikonloppuisin tai vapaita arki-iltoja. Kalenteri täyttyy soittamisella, selvittämisellä, varaamisella, johtamisella, kontaktoinnilla, messuilla ja myyjäisillä. Työn alussa vapaa-ajasta on uhrattava 110 prosenttia. On unohdettava viipyilevät brunssit, pitkät yöunet, säännölliset jumpat ja huoleton hengailu. Samaan aikaan tiedän, että tärkeintä on pitää huolta omasta hyvinvoinnista. Jos minä romahdan, romahtaa osa yritystäni.

IMG_9213

Huomaan luopuneeni osittain myös ajasta ystävieni kanssa. Aivan kuin parisuhteessa myös yrittäessä rakkaus sokaisee ja uuden suhteen ympärille syntyy oma maailma. Uusi suhde täyttää ajatukset täysin, myös silloin kun tarkoitus olisi keskittyä muihin ihmisiin. Aivan kuin uudesta parisuhteesta, myös uudesta yrityksestä haluaa kertoa kaikille – koko ajan ja kaikkialla. Kaikkia ei kuitenkaan välttämättä kiinnosta jokainen yhteisen tarinanne yksityiskohta. Ketään ei välttämättä kiinnosta ollenkaan, kuinka sait uudet verkkosivut pystyyn, kuinka monta tuotetta sait kaupaksi tai se, että Pete Parkkonen on tykännyt yrityksesi Facebook-sivuista.

Uudesta yrityksestä haluaa kertoa kaikille - koko ajan ja kaikkialla.

Ystävistä on tietysti pidettävä hyvää huolta. Uskon kuitenkin, että yrityksen kuherruskuukaudelle on annettava oma aikansa. Rakastumisen huuma on tärkeä vaihe yrityksen tarinassa. Tuosta alun intohimosta ja palosta kumpuavat nimittäin yrityksen ensimmäiset menestysaskeleet. Silloin luodaan myös tiimisi ja sinun välinen kiintymyssuhde. Ajan kuluessa myös kupla alkaa hengittää ja suhde ystäviin tasoittuu.

Viimeisenä olen joutunut luopumaan tavastani pyrkiä aina itsenäisyyteen ja omavaraisuuteen. Yrittäessäni minut valtaa usein tunne, etten osaa mitään tarpeeksi hyvin. Vastassani on koko joukko haltuunotettavia osa-alueita: budjetointi, koodaaminen, markkinointi, myynti, taloushallinto. Tärkein oivallukseni on ollut hakeutua niiden ihmisten ympärille, jotka ovat kertaalleen menestyneet tai epäonnistuneet. Molempien tarinat ja vinkit ovat kullanarvoisia. Ymmärrän nyt, että kaiken menestymisen takaa löytyy tiimi, ei yksilö. Fiksut johtajat keräävät ympärilleen ihmisiä, jotka ovat viisaampia kuin he itse.

Ymmärrän nyt, että kaiken menestymisen takaa löytyy tiimi, ei yksilö.

Luopuminen on aina tilan tekemistä jollekin uudelle. Olen oppinut käyttämään rahaa järkevämmin. Olen huomannut pärjääväni vähemmällä rahalla ja tuo oivallus on loppujen lopuksi muuttanut suhtautumistani onneen. Olen tavannut valtavasti uusia, erilaisia ihmisiä, joihin en olisi ilman yritystäni törmännyt. Heidän kauttaan olen oppinut tarkastelemaan yritystäni uusista kulmista. Vaikka aika on nykyään kortilla, elämässäni on uudenlaista vapautta. Teen töitä itselleni ja minulla on vapaus vaikuttaa tekemiseeni. Voin ottaa parhaat ideat vastaan ja jalostaa niitä heti! Olen ymmärtänyt, että asiat on ollut pakko laittaa uuteen perspektiiviin. Kärsivällisyys ei ole ollut vahvuuksiani, mutta senkin suhteen ensimmäiset askeleet on otettu.

Vinkit yrittäjyydestä haaveileville:

Tee hyvissä ajoin liiketoimintasuunnitelma, joka määrittää tekemistä ja ohjaa päätöksiäsi paremmin. Selvitä nopeasti yrityksen kiinteät ja liikkuvat kulut.

Kerää ympärillesi ihmisiä, joilla on samanlaisia unelmia kuin sinulla. Kerää ympärillesi heitä, joilla on kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä tehdä töitä samojen tavoitteiden eteen.

Keskity muutamaan asiaan kerrallaan, yritä välttää turhaa kiirettä. Hyvin tehty pohjatyö on kaikkein tärkeintä. Jätä turhat palaverit pois ja sovi tehtävistä etukäteen.

Jätä aikaa ystäville. He ovat tärkeintä hyvissä ja huonoissa hetkissä.

Kuva: Nikita Tikka ja meikki ja hiukset: Studio Susu

Laura
info@laurapaananen.com
4 Comments
 • Ninaa Niemelä
  Posted at 14:59h, 31 maaliskuun Vastaa

  Tämä on kuin olisit kirjoittanut minunkin puolestani – hyvä teksti, kiitos!

  • Laura
   Posted at 14:05h, 07 huhtikuun Vastaa

   Kiitos Niina! niin mukava kuulla, jos aihe on tuntunut omalta. Nyt tiedän, etten paini yksin näiden teemojen kanssa. Tsemiä myös sinulle!

 • Mimmu
  Posted at 15:26h, 02 huhtikuun Vastaa

  Hei,

  Raikkaan näköinen blogi! Pisti alan harrastelijan silmään tuossa etusivulla vesivärilehti, itselläni se on myös pinterestissä pinnattuna, joten mietinpä vain, että onko kuvalle ihan käyttöoikeus kun alkuperäistä tekijää ei mainita ja otsikoinnista saa käsityksen, että on sinun teoksesi?

  • Laura
   Posted at 14:04h, 07 huhtikuun Vastaa

   Voi kiitos paljon Mimmu! Vesivärilehti kerkesi olla hetken työni paikalla, kun vaihdoin kuvaa omaan työhöni. Tarkoitus oli vaihtaa se samantien, mutta sokaistuin sivuihini. Hyvin huomiotu!

Post A Comment